Featured

“Passie” Een verhaal over Anne & Lisa Bosveld

Links Anne Bosveld, Midden Marijke Agterbosch, Rechts, Lisa Bosveld.

Dit verhaal gaat over Anne en Lisa Bosveld en hun passie voor voetbal.

Al sinds mijn jeugd heb ik iets met FC Twente en ging ik regelmatig met mijn vader, broer en zus naar het stadion. Sinds de bouw van de Grolsch Veste heb ik een seizoenskaart en ga ik samen met mijn familie en vrienden met veel plezier naar elke thuiswedstrijd.

Toen ik in 2009 via een kennis werd benaderd of ik gastmoeder wilde zijn voor een voetbalvrouw van FC Twente, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.
Natuurlijk neem je zo’n beslissing niet in een opwelling, maar na enkele nachtjes slapen zag ik het helemaal zitten.
Ik ben alleenstaand en mijn eigen kinderen zijn al volwassen en wonen inmiddels op zichzelf. Daarnaast vind ik het fijn om jonge mensen over de vloer te hebben, ze te begeleiden en een beetje te coachen. Gecombineerd met mijn affiniteit met voetbal leek me dit dan ook een hele leuke invulling.

Jonge speelsters die de voetbalacademie van FC Twente volgen gaan vaak naar de loot school in Enschede.
Deze school ondersteund toptalenten om hun schoolcarrière met topsport te kunnen combineren.
Omdat de speelsters vaak elders in Nederland wonen, wonen ze doordeweeks in een gastgezin.
In mijn eerste jaar als gastouder kwam Marianne van Brummelen van de selectie van FC Twente vrouwen bij mij wonen.

Wij hebben een hele fijne tijd samen gehad en toen ze na bijna 2 jaar weg ging om bij FC Zwolle te gaan spelen heb ik me direct weer aangemeld om opnieuw een speelster in huis te nemen. Het was mij erg goed bevallen.

In mei 2011 werd ik benaderd door Bert ten Pas, de teammanager van het beloftenteam van de vrouwen. Hij vroeg me of ik eventueel bereid was om in het nieuwe seizoen een tweeling uit Arnhem in huis te nemen.
Wow, een tweeling! Dat was natuurlijk wel even iets om goed over na te denken en we besloten om eerst een afspraak te regelen.
En zo kwamen Anne en Lisa Bosveld samen met hun ouders kennismaken. We hadden direct een klik met elkaar en we hebben een fijn gesprek gehad over alle dingen die belangrijk zijn wanneer twee net 16 jarige meiden uit huis gaan wonen om bij FC Twente te kunnen voetballen.

De woonomgeving, de rol van de gastouder, de betrokkenheid van de ouders, de school, het vervoer, eten en drinken en de kamerindeling kwamen aan bod. Al snel hadden we het gevoel dat we op 1 lijn zaten, dat we het goed met elkaar konden vinden en dat dit een prima oplossing was om de ambities van Anne en Lisa een kans te geven.
Want ambities hebben ze! Vanaf de eerste dag dat ze bij mij hun intrek namen ben ik zeer onder de indruk van hun inzet en ambities om iets te bereiken in het vrouwenvoetbal.

Het is echt ongelooflijk om te zien met hoeveel passie en enthousiasme ze toch zeker 5x per week gaan trainen, 1 a 2 x per week een wedstrijd spelen en daarnaast naar school gaan waar ze de Havo volgen. Een heel vol en druk programma dus, maar ik hoor ze werkelijk nooit klagen of mopperen. Wat een toppers!

Van maandag t.m vrijdag wonen we gezellig samen in Enschede. Omdat ik zelf een fulltime baan heb als personeelsfunctionaris bij Huiskes-Kokkeler (toevallig ook sponsor van FC Twente) hebben we alledrie een vol en druk programma. ’s Morgens gaan Anne en Lisa naar school en ’s middags moeten ze meestal trainen.
Zo tegen 17.30 uur zijn we weer thuis en gaan we samen eten. Gelukkig zijn het goede en gezonde eters en het is dan ook leuk om voor ze te koken.

Tijdens de maaltijd voeren we hele gesprekken, natuurlijk over voetbal maar ook over huiswerk, muziek en andere dingen die in een puberleven belangrijk zijn.
’s Avonds gaan ze meestal even naar hun kamer om huiswerk te maken of soms te chatten met vrienden. Maar als er een mooie voetbal wedstrijd op TV is dan zitten we gezellig met ons drieën op de bank om grote sterren als Messi, Robben, of Ibrahimovic te bewonderen. Ook dan weer zie ik hun enorme passie en de wil om ook zover te komen.

Op vrijdagmiddag na school gaan ze dan met de trein naar huis en in het weekend is het stil in huis. Maar dat vind ik dan juist ook wel weer een prettige afwissling.
Op zaterdag spelen ze de comptetitie wedstrijd en alleen op zondag hebben ze tijd om te relaxen met hun ouders of met vrienden af te spreken.

Naast FC Twente spelen ze namelijk ook nog in jong oranje (onder 17) en ook daar steken ze veel tijd en energie in. Elke wedstrijd en training wordt door hun ervaren als leerzaam en als een stap op weg naar succes. Daar heb ik zeer veel respect en bewondering voor.

Ze beseffen natuurlijk wel dat ze een heel stuk van hun sociale leven opgeven en dat vrienden van hun leeftijd veel meer tijd hebben voor leuke dingen zoals uitgaan, naar de film of iets dergelijks. Maar vanwege hun enorme passie voor het voetbal zien ze het niet als een opgave en ik heb daar ontzettend veel bewondering en respect voor.
Uiteraard bouwen ze met de andere speelsters ook vriendschappen op en zij kunnen elkaar goed begrijpen.

De eerste tijd moesten ze natuurlijk enorm wennen aan de nieuwe situatie. Weg van hun ouders, een andere school en het hoge niveau bij FC Twente dat was niet altijd even gemakkelijk. Vooral Lisa had iets meer tijd nodig om haar draai te kunnen vinden, maar ook dat is helemaal goed gekomen. Het is ook wel heel bijzonder dat ze als tweeling allebei zo talentvol zijn en het is fijn dat ze samen met succes hun voetbalcarrière kunnen opbouwen. Zodoende hebben ze altijd steun aan elkaar.

Nu ze bijna 8 maanden bij mij wonen kunnen we wel zeggen dat we allemaal happy zijn en Anne en Lisa zich helemaal thuis voelen. Persoonlijk geeft het mij veel voldoening en heb ik een hele fijne band met de twee meiden gekregen. Mede door de prima verstandhouding met hun ouders Bart en Carla verloopt alles soepel en in goed overleg.

Ik gun het Anne en Lisa dan ook van harte dat ze zullen bereiken wat ze zo graag willen, en dat is een glansrijke carriere in de top van het vrouwenvoetbal. Dat verdienen ze echt.

Ik vind het fijn als ik daar misschien een steentje aan heb kunnen bijdragen en hoop dat ze later met veel plezier aan hun periode in Enschede terug zullen denken.

Door: Marijke Agterbosch

2 Comments

 1. Rob Wallenburgapr 22, 2012 at 21:02Reply

  Wij waren al enthousiast, dat Marijke zich spontaan aanmeldde om een stuk over haar en de zusjes Bosveld te willen schrijven. Het resultaat mag er dan ook zijn!

  Marijke, Anne en Lisa: Bedankt voor jullie medewerking!

  Bestuur Supportersvereniging “Red Force”

  Robin Franke
  Rob Wallenburg
  Henk van der Hoeven
  Melani ten Doeschot

 2. max simonsmei 17, 2012 at 15:34Reply

  Jk wist het wel gewoon twee kanjers!!!!

  Max

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volgende wedstrijd
 
FC Twente Birkirkara FC
Datum 8-8-2013
Tijdstip 19.00 uur
Stadion De Grolsch Veste, Enschede
Weekschema
Maandag Training 10:30
Dinsdag Training 10:30
Woensdag Training 10:30
Donderdag FC Twente – FC Birkirkara
19:00, De Grolsch Veste 
Vrijdag
Zaterdag WFC Osijek – FC Twente
19:00, Sportpark Slangenbeek
Zondag
Trainingstijden   onder voorbehoud.
Volg ons