Featured

Hoe gaat het met… Floranne van den Broek?


In Engeland worden oud-spelers veelal in een rubriek onder de titel ”Where Are They Now?” geportretteerd. Het leek ons ook een prima idee om onder de titel ”Hoe gaat het met..” oud-speelsters van FC Twente Vrouwen voor te stellen aan onze lezers.

Voor onze eerste speelster in deze rubriek, Floranne van den Broek, namen we het vliegtuig naar Bergen(Noorwegen). Floranne maakte als 18-jarige de overgang van VV Oeken naar de FC Twente Vrouwen in de zomer van 2007. Zij was dus ook een van de speelsters, die de ”aftrap” van de ”Vrouwen eredivisie” (seizoen 2007/2008) mee maakte.In dit allereerste seizoen behaalden de FC Twente Vrouwen (met Floranne als selectiespeelster)  meteen een hoofdprijs: de KNVB Beker.

Na het seizoen 2007/2008 ging Floranne spelen bij het Zwolse Be Quick’28 en ze zou in het seizoen 2010/2011 nog 2 wedstrijden spelen voor FC Zwolle.

Maar wat we ons bleven afvragen is: hoe gaat het nu met Floranne van de Broek, anno 2012?

 

Kun je je voor de mensen die je niet kennen even voorstellen?                                                                                            

Mijn naam is Floranne, 23 jaar oud en geboren in Brummen (Gelderland). Ik ben begonnen met voetballen toen ik 7 jaar was, in mijn carrière heb ik verschillende jeugdteams van de KNVB doorlopen zoals o12, o13,o14, 1jaar bij het Nederlands elftal o15,o17, o19. In de Nederlandse eredivisie ben ik begonnen bij FC Twente en daarna ben ik naar Be Quick’28 gegaan. Ik heb fysiotherapie gestudeerd in Enschede en sinds anderhalf jaar ben ik woonachtig in Noorwegen.

 

                                             Floranne in actie voor Nederland 015

Wat waren je vorige clubs?              

Vv Oeken hier ben ik begonnen in de fjes tussen de jongens en meisjes ik was toen 7 jaar oud. Daarna sportclub Brummen 3 jaar bij de jongens gevoetbald. Hierna heb ik meegedaan aan de selectiewedstrijden bij FC Twente. Geleid door de man van Mary Kok Willemsen (toendertijd hoofdtrainster Fc Twente vrouwen)  er waren op dat moment nog 2 plaatsen want ze deden een screening in de hoofdklasse vrouwen. Hier voetbalde ik niet, dus toen dacht ik laat ik maar meedoen aan de selectiewedstrijden.

Hoelang heb je bij FC Twente gespeeld  en hoe heb je dit ervaren?                                                                                        

Ik heb 1 seizoen bij FC Twente gespeeld, dit seizoen heb ik als zeer leerzaam ervaren. Op voetballend gebied maar ook op persoonlijk gebied. Je komt natuurlijk in het begin in een topsport klimaat, ik heb de eerste wedstrijd gespeeld en helaas daarna veel wedstrijden op de bank gezeten dit wil je niet als sporter. Je leert om door te zetten, maar hierdoor ga je ook nadenken over je toekomst en wat je wilt met je leven. Ik ben iemand die veel dingen tegelijk wil, zo wilde ik voetballen , studie afmaken, sociaal zijn en natuurlijk bij mijn vriendje zijn.  Als topsporter moet je bereid zijn om alles te laten vallen om de top te bereiken, eigenlijk wist ik wel dat ik dat er niet voor over had.  Alhoewel ik dat jaar dus weinig gespeeld heb, had ik het voor geen goud willen missen.

Je hebt de eerste wedstrijd van de Eredivisie Vrouwen gespeeld, je beschreef deze als bijzonder waarom?              

Het was de openingswedstrijd van de eredivisie vrouwen en ook nog in het stadion, ik had vooraf nooit gedacht ooit in het stadion te spelen.  Op dit moment is het normaal om in stadions te spelen maar op dat moment was dat totaal niet het geval. Bij die wedstrijd waren 5500 toeschouwers aanwezig, wat voor de vrouwen natuurlijk heel bijzonder was. Dit was echt een onvergetelijk moment.

 

                     Opkomst voor de openingswedstrijd in de Eredivisie Vrouwen 

 

Waar voetbal je op dit moment?                                                                                                                                                      

Bij de club Nymark (2de divisie) in Noorwegen , we trainen naast het stadion van Brann( deze club speelt op het hoogste niveau in Noorwegen) We trainen 3 keer in de week + een wedstrijd(het komt ook voor dat we 2 wedstrijden in een week hebben) In de voorbereiding trainen we soms 4x in de week. Het seizoen duurt hier maar een aantal maanden. Op dit moment staat de competitie stil(november), deze word in mei weer hervat. Al met al duurt de competitie z’n 3 maand omdat ook er ook een zomerstop tussendoor komt. Het niveau is te vergelijken met de hoofd/topklasse in Nederland.

                                                In actie voor Nymark

 

Waarom ben je naar Noorwegen verhuisd?                                                                                                                                   

Ik heb een Noorse vriend , die ik heb leren kennen in Zuid-Afrika. Ik was  klaar met mijn studie en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dus vandaar ben ik naar Noorwegen verhuisd.

                               Voetballen in Zuid-Afrika 

Hoe bevalt het in Noorwegen?                                                                                                                                                       

Heel goed,  in het begin was het allemaal nieuw; nieuwe taal, andere cultuur, nieuwe vrienden, nieuwe voetbalclub en ging natuurlijk aan het werk als fysiotherapeut. Van student naar werkende in een nieuw land. Het is dus een zeer leerzaam jaar geweest. Opzich was de taal niet echt een probleem het heeft veel weg van het Nederlands. Maar zit een stuk minder ingewikkeld in elkaar.  Bij het Noorweegs schrijf je zoals je het zegt. Qua cultuur kunnen de Noren wat stug en gesloten overkomen maar als ze je eenmaal kennen is het goed. Ze hebben daar een mooi Noors woord voor ‘’ Janteloven’’   Dit is een soort wet en die zegt eigenlijk denk maar niet dat je iemand ben of dat je meer bent als iemand anders.

Wat voor werk doe je nu?                                                                                                                                                                 

Op dit moment studeer ik psychologie, eerst een jaar als fysiotherapeut gewerkt voor een bedrijf die grote bedrijven ondersteunt in het kader van preventieve fysiotherapie(dit houd in zorgen dat mensen niet ziek worden).

Is het voetballen in Noorwegen anders als in Nederland?                                                                                                          

Ik weet niet of ik een goed beeld heb van het voetbal in Nederland. Omdat ik maar bij 2 clubs heb gevoetbald. Maar wat ik wel weet is dat in Nederland veel getraind word op tactiek. Vooral Mary Kok Willemsen(oud trainster FC Twente)  was hier heel erg goed in. Heel veel tactische besprekingen voor de wedstrijd. Hier in Noorwegen is dat allemaal niet zo. Tactische besprekingen zijn korter of zijn er soms helemaal niet.  Voor mijn gevoel is het voetballen wel sneller, al is het als middenvelder niet altijd even makkelijk. Ik ben een speelster die de bal graag in de voeten krijgt en het spel verdeeld . En hier is het bijna standaard dat alle speelsters met het gezicht de andere kant op rennen als de keeper de bal heeft. En dan ongeveer op de middellijn een keer omdraaien om te zien waar de bal terecht komt.  Als het goed gaat ziet het er mooi uit en gaat het allemaal mooi snel, maar zodra het fout gaat heb je het gevoel waar is de structuur.  De speelsters zijn hier fysiek een stuk sterker en iedereen gaat er 100 % voor. Speelsters zijn ook bereid om in zichzelf te investeren. In Nederland is het wel eens zo als er dan een conditietraining op het programma stond dat iedereen zoiets had van ‘nee he, niet weer’ en hier is iedereen gedreven om persoonlijk  beter te worden. Dus fysiek en conditioneel is het in Noorwegen beter alleen mis ik het tactische spel.

                                                                         

Floranne in actie voor Be Quick 28

Heb je nog contact met mensen van Fc Twente?                                                                                                                       

Met Marlous Pieete, Jolijn Heuvels (ex FC Twente nu PEC Zwolle) . Verder af en toe nog contact met andere speelsters.

Volg je Fc Twente verder nog?                                                                                                                                                      

Volg de eredivisie nog wel via het internet. Maar een tijdje heb ik niet kunnen volgen omdat ik geen video’s kon afspelen. Ik vind het wel heel leuk dat de grote clubs nu zijn ingestapt (ajax,psv) .

Denk je ooit nog terug te keren in Nederland?                                                                                                                            

Het staat  op de planning om in Nederland te gaan wonen, omdat we ook hebben afgesproken dat we in mijn landje hebben gewoond.

Zoals je weet hebben we een supportersvereniging opgericht voor de FC Twente vrouwen, wat vind je hiervan?             

Dat vind ik een heel leuk idee, ik heb even snel de site bekeken en vind het een leuk initiatief. Ook vind ik het leuk dat jullie contact zoeken met oud-speelsters om te kijken hoe het nu met ze gaat.

 

Wij willen Floranne bedanken voor het interview en wensen haar veel succes in haar verdere carrière!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volgende wedstrijd
 
FC Twente Birkirkara FC
Datum 8-8-2013
Tijdstip 19.00 uur
Stadion De Grolsch Veste, Enschede
Weekschema
Maandag Training 10:30
Dinsdag Training 10:30
Woensdag Training 10:30
Donderdag FC Twente – FC Birkirkara
19:00, De Grolsch Veste 
Vrijdag
Zaterdag WFC Osijek – FC Twente
19:00, Sportpark Slangenbeek
Zondag
Trainingstijden   onder voorbehoud.
Volg ons